Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Overdoseról

2009.12.11

A Magyar Turf hasábjain jelent meg Krebs András kitűnő cikke Overdose felmenőinek pályafutásáról és eredményeiről. A versenylovak esetében azért is kiváltképp fontos a származás, mert ez határozza meg génállományukat, azaz, hogy milyen lehet a távbírásuk, mennyire gyorsak, milyen kitartók. Azért csak "lehet", mert természetesen a gének játékának az ő esetükben is nagy szerepe van: ahogy az embergyerekek is hasonlítanak egy s más dologban szüleikre. De nem mindenben, mert még a legkiválóbb eredményeket elérő apamének utódainak is csak kis százaléka jut el odáig, hogy egyáltalán elinduljon valamely versenyben. A lovat csikó korában megvásárló tulajdonos meg csak reménykedik ilyenkor, hogy a derbynyerő apukától nem csak a szeme színét örökölte a csikó. 

 

Egyelőre ugyan csak a hároméves sprinterek között, de ne feledjük, hogy ez a legfontosabb évjárat, az úgynevezett derby-évjárat. Elsőségét megerősíti, hogy nem csak az International Federation of Horseracing Authorities (IFHA), azaz a lóversenyszervezők nemzetközi világszervezete, hanem a Timeform bizottság szerint is! Vagyis elég magas pozícióból kezdi az új szezont.

 

Tulajdonosa Mikóczy Zoltán szlovákiai magyar üzletember,[7] aki a lóvásárláskor még nem tudta milyen kincset talált. 2006 novemberében Angliában, a híres newmarketi árverésen talált rá gazdája, aki a mérsékelt licitálás során egyedül tett komolyabb ajánlatot. A külsőre szinte jelentéktelennek tűnő lovat mindössze nyolcszázezer forintért, kb. 3000 euróért (2000 guinea) vásárolta meg - jelenlegi becsült értéke 5 millió euró, mintegy 1,5 milliárd forint.[8][9] de ezek a nevek már korábban regisztrálva lettek. Felmerült az Oszama bin Laden név is, de végül az Overdose túladagolásAlagon az Alagi Versenyló Tréningtelepen [10] tréningezik. Zsokéja minden versenyen piros-fehér-zöld színű dresszben lovagolja. Idomárja Ribárszki Sándor[11] lett, aki az istállóban a külföldi sprinterek trénere. Zsokéja 2008-ban a német Andreas Suborics volt, munkalovasa Budinszki Barbara. 2009-ben Christophe Soumillon lovagolja. Versenyistállója először az SCH Racing Dunakeszi volt, jelenleg MIKO Racing. Miután hazavitte a ló sokáig névtelenül élt, mert nem tudták milyen nevet adjanak neki. A névválasztás a pedigré szabályai szerint úgy történik, hogy az anya nevének kezdőbetűje után kell a csikót is elnevezni. Elsőként a Mikóczy Mónika által kitalált Obsession (Szenvedély) és a Ribárszky Sándor javasolta Orient Expressz voltak, szó győzött, amire a ló rá is szolgált, hiszen túl van benne adagolva a tehetség. Mikóczy Zoltán magyar színekben akarta versenyeztetni Overdose-t. Mivel a lovak állampolgárságát az határozza meg, hogy hol tréningezik őket, ezért a ló Magyarországon,

 

Származása 

Szülei az angol Starborough,[12] aki pályafutása alatt a Godolphin istálló[13] színeiben versenyzett, és az ír Our Poppet[14] sprinterek, de korábban egyikük sem tűnt ki kimagasló teljesítményével, viszont tenyésztésre kiválóan alkalmasak.[15] Starborough legmagasabb RPR-száma 124, amit a St. James Palace Stakes (Gr. I) megnyerésekor kapott. Győzelmeit 1600–1800 méteren aratta. Our Poppet a feljegyzések szerint csupán egyszer állt starthoz, kétévesen, akkor 1400 méteren helyezetlen lett. Overdose előtt viszont három csikója is versenyt nyert Franciaországban és Németországban. Overdose tenyésztője Angliában Graham & Mrs. Di Robinson[16] volt.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.